[...] przypuszczam, że gotuje Twoja żona. Poproś ją o wdrożenie lżejszych wersji potraw. Zwykle wystarczy np. zastąpienie śmietany jogurtem, cukru słodzikiem, odmierzanie oleju do smażenia (ograniczenie smażenia na rzecz innych metod byłoby jeszcze lepsze, ale nie warto robić rewolucji). No, właśnie. Rewolucja. Podejście "od dziś rzucam wszystko i [...]
[...] na czymś odpowiednim do opalania (niby trochu kosztuje ale..) albo niech sobie sam zmąci jakiś specyfik na solarium ja osobiście opalam się na nafcie kosmetycznej i oleju do smażenia <razem> Na nafcie kosmetycznej opala sie poprostu super(przynajmniej mnie) jest tylko jedna wada za 15-20 minut wysycha i jest biała jak kreda ale po to [...]
[...] później poszedłem z dziewczyna do znajomych to oni tam pili drinki ja piłem soki.Później byliśmy u mnie ale już sami Dieta: 1.Makaron + Jajka + Olej z pestek winogron do smażenia 2.JW + grześiek 3.Brokuły + Białko + czekolada 4.U znajomych soki troszkę czipsów,choko rise z biedronki 5.Białko + Oliwa Taki dzień może sie zdarzyć tylko w weekend [...]
Z tego kompa nie moge edytowac postów, więc przepraszam za śmiecenie, ale słonecznik, to tez nie jest dobre źródło tłusczy. I widze olej rzepakowy - jeśłi używasz go do smażenia, to tez nie jest zdrowo - do smażenia masło klarowane, olej kokosowy. Ale wydaje mi sie, ze to wszystko jest w artykule Co jedzą ladies
[...] oczywiście, pracuję w call center siedząc 6h, potem siedzę przed kompem, wiec aktywność minimalna. Z obecnej diety wywalam kcal z warzyw, wychodzi 2440, wywalam też olej do smażenia kury na rzecz smażenia na PAMie, oraz wywalam 15g WPC ze śniadania gdyż za wiele tego białka mam (zostanie i tak 2.2g/kg masy ciała). Ucina to ~200kcal więc wychodzi [...]
tragedia, serio, tragedia. smalec, masło (prawdziwe!), rzepakowy do smażenia. A nie kujawski.. Dbaj o to co wkładasz do buzi, zwłaszcza w przypadku tłuszczy, które mają znaczący wpływ na gospodarkę hormonalną
gdzieś czytałem że lniany nie nadaje się do smażenia Bo się nadaje do smażenia. Ja do tej pory używałam tylko oleju słonecznikowego ale przerzuciłam się na olej lniany z gala - taki w kapsułkach, czytałam że nie utlenia się tak szybko jak w butelce, bo moje przebywanie w kuchni jest naprawdę odświętne. nie dosc, zę bawi sie na forum w górnika, to [...]
Do smażenia najlepsze są olej kokosowy, palmowy i smalec, bo są nasycone i nie mogą zmieniać się pod wpływem temperatury w różne świństwa. Dodatkowo umożliwiają smażenie w wysokich temperaturach, więc potrawy mniej nasiąkają tłuszczem. Do krótkotrwałego smażenia można używać oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, ale tylko w niewysokich [...]
owsianka i mleko + trochę suszonych owoców do smaku, albo 2-3 kromki żytnego chleba + ser żółty albo biały + szynka z drobiu , pomidor lub jajecznica na maśle i 2 kromki żytniego. Nie tak źle w szkole - jabłko, jakaś bułka pełnoziarnista z szynką i sałatą, jogurt pitny, albo maślanka. Zamiast jogurtu kefir może brać. Kanapeczki masłem niech [...]
Zależy jakie zródło tłuszczu mam podane. Czy masło klarowane czy oliwa czy olej lniany (nie do smażenia). Generalnie tłuszcz jest najbardziej problematyczny bo i najbardziej kaloryczny. I tu juz pomyłka rzędu 100% robi różnice. Wiec istotne jest czy nalejemy 5 czy 10g IMO.
Olej z pestek winogron zastąp jednym z zalecanych źródeł tłuszczów: http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE%2C_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135648.html Do smażenia olej kokosowy, smalec lub masło klarowane. Okej, czyli jeśli zamienię olej rzepakowy na kokosowy rafinowany do smażenia to WSZYSTKO w jadłospisie jest ok czy coś do poprawki ? [...]
1. dlaczego nie moge jesc owocow? ( nie kwestionuje tego co mowisz, ale chcialabym wiedziec) Bo to weglowoadny proste, ktore absolutnie do niczego nie sa ci potrzebne, dla ciebie lepiej niz cale jablko zjesc pol awokado 2. w weglowodanach nie wymienilas platkow owsianych, czy moge je jesc? platki owsiane mozesz 3. czy moge jesc rodzynki? czy to [...]
[...] mi się przestawić że jak zjem 120 g czegoś to liczę to jako 100 g ale i do tego dojdę Tak samo z liczeniem białka z produktów węglowodanowych, czy smalcu którego używam do smażenia i to na pewno nie w ilości 5 g I może też dojdę do nie liczenia białka w pewnym momencie, kto wie :-) A dziś trudniejszy sprawdzian domowy obiad do obliczenia :-) [...]
Flourish ta oliwa z oliwek, co Ci się przy mięsie pęta, to do czego? Nie dawaj do obróbki termicznej, ino do sałatek lub z gwinta %-) Do smażenia kup olej kokosowy nierafinowany (uważaj, uzależnia), smalec, tudzież masło klarowane (albo sklaruj). O kokosowym poczytaj w targowisku: [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Możesz do drugiego posiłku dodać, przed spaniem ten nabiał. Tak, smalec jest dobry do smażenia ze względu, że nie wydziela podczas niego szkodliwych substancji. Również dobra do smażenia jest oliwa, olej rzepakowy.
[...] tu zajrzy: czy mąka bokhvete to mąka gryczana? Tak słownik podaje ale chcę się upewnić,bo dziś zakupiłam :-) Zakupiłam też olej kokosowy extra virgine-mogę go używać i do smażenia i na zimno? Wklejam też jutrzejszą miskę (bez ostatniego posiłku,który zjem w Barcelonie:-) ) /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/9679958c44414259a1873f9f7ef28308.png Zmieniony [...]
mrrrrr wlasnie zjadlam przesmakowe nalesniczki. podaje przepisos: na 6 malych sztuk (mala patelenka) 40g-45g platkow owsianych - mielimy na make 3 jajka troche wode/mleka/1 plaska lyzka smietany (dame wszytskiego po trochu, najwiecej wody) szczypta soli morskiej olej kokosowy do smazenia mieszamy, masa ma byc zadka i smazymy nalesniczki farsz: [...]
[...] Food Fried in Extra-Virgin Olive Oil Improves Postprandial Insulin Response in Obese, Insulin-Resistant WomenJ Med Food 14 (1) 2011) wskazuje jasno, że najlepszym olejem do smażenia jest oliwa z oliwek extravergine. Oliwa z oliwek extravergine jest poddawana procesowi tłoczenia na zimno, to znaczy świeże i wyselekcjonowane owoce trafiają do [...]